Tájékoztatás az energia-áremelkedés okozta városi intézkedésekről

Megjelent: 2022. augusztus 26. péntek
Írta: Bense Zoltán
 
Csányi József polgármester közösségi oldalán tette közzé az alábbi tájékoztatást az energia-áremelkedés hatásairól és a költségcsökkentés érdekében hozott önkormányzati döntésekről.

Tisztelt Félegyháziak!

Az elmúlt 8 évben mindig, mindenről őszintén tájékoztattam Önöket, most is azt teszem.

Bár még nem látszik, de városunk – hasonlóan Magyarország és Európa valamennyi városához – az elmúlt harminc év legnagyobb kihívása előtt áll. Most nem egy láthatatlan és ismeretlen ellenséggel – egy vírussal – kell majd megharcolnunk, hanem azért kell dolgoznunk, hogy az intézményeinket fűteni és világítani, a várost működtetni tudjuk.

Kiskunfélegyháza anyagi helyzete jelenleg rendezett. A város számos pontját fejlesztjük, új bölcsőde épül, új központi parkoló épül, számos, mindenki által használt utcát építünk és újítunk fel jelenleg is, mindezen nagyléptékű beruházások mellett még 300 millió forint megtakarítással is rendelkezünk. Hitelünk, tartozásunk nincs.

Ez az állapot rövidesen véget ér. A város és intézményeinek gáz- és áramszámlái augusztustól a jelenlegi 10-szeresére nőnek. Ez annyit jelent, hogy az éves kétszázmilliós rezsiköltségeink kétmilliárd forintra emelkednek.

Kétszázmillió helyett évente kétmilliárd forintot fizetünk majd. Évente. Csak gázra és villanyra. Ez az összeg annyi, amelyből a városközpontot az elmúlt két évben megújítottuk. Csak az uszoda áramszámlája a jelenlegi 15 millió forintról 200 millió forintra emelkedik. Ekkora összegeket nem lehet kigazdálkodni. Képtelenség.

Az önkormányzat összes gazdasági és energetikai szakembere jelenleg azon dolgozik, hogy a veszteségeinket minimalizálni tudjuk. Az elmúlt években minden intézményünkre napelemet szereltünk, a fűtőműben kapcsolt hő- és villamosenergia-termelésre képes erőművet építettünk. Megtettük, amit tudtunk, más lehetőségünk nem maradt.

Egy felesleges és értelmetlen háború miatt Félegyházának újra össze kell fognia. A szeretett városunk hosszú távú stabilitásának érdekében el kell fogadnunk, hogy néhány, a szívünknek kedves dologról átmenetileg lemondunk:

• A város nevezetes épületeinek díszkivilágításait kikapcsoljuk, a szökőkutakat lekapcsoljuk.

• A libafesztivál után valamennyi önkormányzati programot elhalasztunk, kizárólag az adventi gyertyagyújtások maradnak.

• A karácsonyi díszkivilágítás és a város ünnepi fényekbe öltöztetése elmarad. Kizárólag a fenyőfát állítjuk majd fel a megszokott helyén. Nem lesz korcsolyapálya és óriáskerék sem.

• A legnagyobb gáz- és villanyfogyasztó sportcsarnok és uszoda nyitvatartásában és szolgáltatásaiban korlátozásokat vezetünk be szeptember 1-jétől. A múzeum, a könyvtár és a művelődési központ nyitvatartásában és működésében is jelentős korlátozásokat vezetünk be. Amennyiben ez nem lesz elég, további intézkedéseket fogunk hozni.

• Figyelemmel arra, hogy a város összes félretett pénzét, és közeljövőben keletkező bevételét gázra és villanyra kell költenünk, új útépítéseket, építkezéseket nem indítunk. Kizárólag a már elnyert két uniós projektünket valósítjuk meg. A Zöld város folytatását a Kossuth utcán és a Vasas-pálya felújítását.

A legfontosabb, hogy a bölcsődéinkben, az óvodáinkban, valamint a szociális otthonokban a gyermekeink és az időseink ebből a lehető legkevesebbet vegyenek észre. A gyermekeink a jövőnk, az időseink a felelősségünk. Félegyházán nem fordulhat elő, hogy 20 fok legyen ezekben az intézményekben. Ezen nem fogunk spórolni.

A 2010-es évek csődközeli állapota, a 2020-as Covid-megpróbáltatások után most újra hatalmas kihívások előtt állunk. Mi ezzel a helyzettel is őszintén szembenézünk és hisszük, hogy helyes döntésekkel ezen is túljutunk, ahogy eddig is tettük.

Arra kérem, Önöket, hogy a leírtak súlyára tekintettel, osszák meg ezt az írásomat, hogy minél többekhez eljuthasson. Köszönöm!

Tisztelettel:
Csányi József
polgármester

Share
comments

Olvasói levél_válasz

Megjelent: 2020. november 27. péntek
Írta: Bense Zoltán

Olvasói levél

 

Èn règóta ismerem Bense Zoltán kèpviselő urat, mint a gyerekeim tanárját,mindig őszinte ,tisztelettudó emberkènt ismertem meg ès kiállok mellette most is. Ő mindent megtesz Fèlegyháza lakosságáèrt,nem tudom Eszik Bencènek az MSZP tagjának mi baja van Bense Zoltánnal.

 

Válaszom az olvasói levélre 

 

Köszönöm szépen elismerő sorait. Próbáltam megfelelni az élet különböző területein. Biztosan nem sikerült mindig, vagy olyan is előfordulhatott, hogy nem a megfelelő úton jártam.

De ha rájöttem, vagy rávezettek, hogy mi a helyes, akkor tudtam változtatni rajta és erre is törekedtem. Igen, engem a szüleim az őszinteségre, a tiszteletadásra neveltek. Természetesen ennek megadása kölcsönös és nem korfüggő. Talán ezért is volt korrekt a kapcsolat a diákokkal, mert tisztelettel voltam irántuk, ha éreztem, hogy ők is azok felém. Persze ezt kölcsönösen ki kell érdemelnünk. A képviselőség szolgálat, mindig is vallottam. Megtisztelő, de egyben óriási felelősség, ha valakit megválasztanak egyéni képviselőnek egy körzetbe. Az mellett, hogy a mi, a Nemzeti Fórum frakciója egy nagyon jól működő csapat vagyunk, sokat dolgozunk, talán nem tűnik szerénytelenségnek, de tényleg sokat teszünk a városért, polgármester úrral az élen. Rengeteg ötletünk van, igazi csapatmunka a miénk. Természetesen óriási segítséget kapunk a hivatal dolgozóitól! Köszönet nekik. Az ellenzék ha kell, bíráljon,mondják el véleményüket! A város érdeke viszont az lenne, azaz a lakosság érdeke, hogy az ellenzék a jó dolgokat támogassa, és el is ismernék a munkánkat. De nem.

Azt kell mondani, hogy megvagyunk nélkülük. Talán a legrosszabb, ami velünk történik, és rettentően rosszul esik, ha megkérdőjelezik a városvezetés jószándékát, minden alap nélkül szidnak, vádaskodnak, ócsárolva a munkánkat, ha sunyin támadnak, azzal a szándékkal, hogy tudatosan félrevezessék a lakosságot.

Hogy az említett személynek mi a baja velem?

Lehet, hogy igazán semmi. Nagy valószínűséggel jelenleg az a problémája, hogy én megírtam a "Vigyázat! Félegyháza nem erről szól" nevezetű posztomat. Részben őt idézve, "Zoli bácsinál" bizony elszakadt a cérna, pedig eddig is sokat nyeltem és tűrtem, tűrtük a hülyeségeit,inkorrekt irományait. Hisz tudtam, tudtuk, hogy ki (k) áll(nak) az ominózus közösségi név mögött. Azóta újabb írást felrakva, haladás, mert már aláírta a nevét, - „értetlenkedik”és sajnáltatja magát az oldalon. Értetlenül áll az események vonatkozásában és nemtelen támadásról filozófál. Nem érti, hogy „Zoli bácsi, volt batthyányis földrajz tanára” miért támadja őt alaptalanul?

Most sem a tényekről beszél,hogy nem mondott igazat, amikor 2 várost összehasonlította, és 2 különböző Covid tesztet rakott össze. Amit írt és képeket lementett, majd felrakott, az mindent elmond. Aki nem érti, az nem akarja megérteni. A szándékos félrevezetés miatt tudtommal a mai napig nem kért elnézést és bocsánatot a városvezetéstől, sem a lakosságtól a szándékos félrevezetésért, dezinformációért. Erre lehet, hogy várhatunk…

Köszönettel és tisztelettel üdvözli: Bense Zoltán

 

Mivel Eszik Bence nem megfelelő vitapartner, így nem válaszolok a minden bizonnyal tudatos provokációira. Az alul lévő, általa írottakban is látható, olvasható, hogy mindenről beszél, csak a tényekről nem. Tudatosan kerüli, hisz napnál világosabb, kinek van igaza. Erre egy egyszerű, józan fejjel gondolkodó ember rájön.

Többek között arról ír, hogy én „nemtelen támadást” intéztem ellene.

Sajnálatosan folytatja ferdítéseit, a lakosságot most is megpróbálja félrevezetni, hisz egy teljesen más témát feszeget, tereli a lényegről a figyelmet, hisz az számára kínos. Az általa felrakott képekről és hozzáfűzött szövegről nem beszél, amely 2 város Covid szűréséről szól, ami teljesen hamis, hazug képet fest. Azt meg sem említi.

 

 

Eszik Bence írása a Félegyháza Rólad Szól „facebook” oldalon

November 24. 21:07

 

Tisztelt Félegyháziak! Kedves Olvasók!

Többen írtak nekem az elmúlt órákban egy itt, a közösségi médiában megjelent poszt kapcsán, mely a Félegyháza Rólad Szól oldalt és személyemet támadja. Számomra különösen fájdalmas az, hogy ezt a nemtelen támadást Bense Zoltán képviselő úr (Zoli bácsi, volt batthyányis földrajz tanárom) a Fidesz helyi frakcióvezetője intézte ellenem. Bense képviselő urat soha nem támadtam személyében és a jövőben sem fogom.

A Félegyháza Rólad Szól immár hét éve működik. Az oldalt 8297-en követik, míg a csoporthoz 7419 ember csatlakozott a mai napig, ezzel Kiskunfélegyháza legnagyobb közösségi felülete jött létre.

Igen, szocialista vagyok, ebből sosem csináltam titkot, ahogy abból sem, hogy többekkel egyetemben magam is alapítója és szerkesztője vagyok a Félegyháza Rólad Szól közösségi felületeinek. Azonban ez nem baloldaliság vagy jobboldaliság kérdése, hiszen ez túlmutat a politikai oldalakon. A Félegyháza Rólad Szól alapvetően lokálpatrióta szellemiségű, nálunk olyan kritikus hangvételű hírek és cikkek is megjelenhetnek, amelyek a városi médiumok hasábjain nem. Mindig is fontos volt számunkra a helyiek véleménye, így a legtöbb esteben nem kinyilatkoztatással élünk, hanem kérdezünk és figyelünk az itt élők valós felvetéseire.

Jómagam is gyűlölőm a hazugságot, a feszültségkeltést és a manipulációt, így nehezen is viselem, mikor a kormánypárti helyi és országos vezetés részéről kívánnak minket kiszorítani a saját városunkból, a saját országunkból. Érdemes lenne frakcióvezető úrnak arról is véleményt nyilvánítani, hogy az elmúlt években, hogyan szorították ki az ellenzéki véleményeket a közpénzen fenntartott helyi médiumokból. Szerinte erkölcsi alapon rendben van-e az, hogy ellenzéki képviselők szinte nem vagy csak negatív kontextusban jelennek meg, véleményüket nem közlik, a városvezetés érdemben nem egyeztet velük, tájékoztatást sok esetben csak utólag adnak számukra?

A Félegyháza Rólad Szól oldal nem közpénzből működik. Bár sokan úgy vélik, hogy az oldal kizárólagosan az én kezem munkáját viseli – büszke is volnék, ha ez így volna – , de ez nem így van. A Félegyháza Rólad Szólt az itt élők alakítják. Ti, Önök vagytok azok, akik inspiráltok minket, azzal a sok-sok üzenettel, véleménnyel és szebbnél szebb képekkel, melyeket nap, mint nap megosztotok velünk.

Köszönjük, hogy vagytok! Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk Félegyházára!

 

Eszik Bence

félegyházi lokálpatrióta,

a Félegyháza Rólad Szól szerkesztője,

az MSZP országos elnökségi tagja

 

Forrás: https://www.facebook.com/felegyhaza/posts/3325152184260029

 

 

Forrás: https://www.facebook.com/csanyi.polgarmester/photos/a.751228431604538/3575382222522464/

 

 

 

Forrás: https://www.facebook.com/mateantalnyirbator/photos/a.704629192934808/3670540243010340

 

Forrás: https://www.facebook.com/felegyhaza/photos/a.473747162733893/3321368711305043

 

 

Share
comments

Lopott kép

Megjelent: 2020. november 27. péntek
Írta: Bense Zoltán

Igen lopott kép, ha nincs forrás megjelölve, az bizony annak számít, amit plágiumnak neveznek.

A "Félegyháza Rólad Szól oldal" álhírgyártó, már sokadszorra „elfelejtette” feltüntetni az általa feltett kép eredetét.

A fotót a Honvédelmi Minisztérium készítette és rakta fel az oldalára.

Mivel Eszik Bence ezt nem tette, íme a forrásmegjelölés:

 

https://www.facebook.com/HonvedelmiMiniszterium/photos/a.405446892843383/3518787078176000/

 

 

Az első képen a sajátjának feltüntetett fotó, amelyiket a minisztérium oldaláról szedett le a szerkesztő, forrásmegjellölés nélkül.

A másodikon pedig az eredeti, a Honvédelmi Minisztérium oldalán.

 

1.kép

 

 

2.kép

 

 

Share
comments

VIGYÁZAT! FÉLEGYHÁZA NEM ERRŐL SZÓL

Megjelent: 2020. november 25. szerda
Írta: Bense Zoltán

Kedves Barátaim, Tisztelt Olvasó!

 

VIGYÁZAT! FÉLEGYHÁZA NEM ERRŐL SZÓL

 

14 éve vagyok képviselő. Aki ismer, tudja, hogy jobboldali beállítottságú vagyok, de napi munkavégzésem során nem a politikát, hanem a várost szolgálom. Ismerőseimet, barátaimat sem politikai alapon válogatom meg, hanem az emberi tulajdonságaikat tartom fontosnak.

 

Gyűlölöm a hazugságot, a feszültségkeltést, a manipulációt. Az egyenes szó híve vagyok.

Sok évig vágytam arra, hogy ne legyenek személyeskedések, intrikák, és úgy érzem sokat tettem azért, hogy Félegyháza azzá válhasson, ami mostanában lett: a béke szigete. Meg vagyok győződve arról, hogy ennek így is kell maradnia. Ezért szeretném most felhívni az ismerőseim figyelmét arra, hogy van egy oldal a közösségi médiában, ami folyamatosan feszültséget kelt a városi közügyekkel kapcsolatban.

 

Ez a „Félegyháza Rólad Szól” nevet viselő oldal civilként próbál megjelenni, de valójában politikai háttere van. Az oldal kezelői közül Eszik Bence, az MSZP országos elnökségének tagja, a másik személy pedig az MSZP politikai alkalmazottja. Félreértés ne essék: nekem azzal semmi bajom nincs, ha valaki a szocialista párt tagja! De ebben a formában, álcivil oldalként, az információk manipulatív közlésével sok jóhiszemű embert könnyen megtéveszthet, aki nincs benne a napi politikában.

 

Sokszor bosszankodtam azon, ahogy kiforgatnak, besároznak, rosszindulatúan tálalnak ezen a fórumon fontos városi ügyeket, értékes kezdeményezéseket, ócsárolva a munkánkat, megkérdőjelezve a városvezetés jószándékát. Soha nem tettem szóvá, legfeljebb csak magamban értetlenkedtem, és tényleg, őszintén sajnáltam, hogy néhány ember sportot űz a félegyháziak megosztásából. De egy tegnapi poszt végleg kiverte nálam a biztosítékot, mert egyértelműen rosszindulatú és szándékosan félrevezető.

 

Egy nagyon nemes dolog esett most áldozatul, amivel senki sem nyer, mindenki csak veszít. Arról van szó, hogy összefogott a városban néhány vállalkozó, orvos, az önkormányzat, és létrehoztak egy mintavételi helyet Félegyházán. Azért, hogy a betegeknek, azoknak, akiknek a munkájához ez szükséges, helyben elintézhessék a COVID19 tesztelést. Ez tegnap került nyilvánosságra és szerdától lesz elérhető. A tesztet bekerülési költségen készítik el, ezzel is segítve a város lakóit.

 

A „Félegyháza Rólad Szól” oldal viszont egy másik városban elérhető gyorsteszt árát állítva emellé, teljesen hamis képet festve azt a látszatot kelti, hogy Félegyházán becsapják, lenyúlják az embereket. Ebben az a végtelenül szomorú, hogy az oldal adminisztrátorai – a két említett politikus – teljes mértékben tisztában vannak azzal, hogy 3.400 forintért a mintegy 60 százalék biztonságot adó gyorstesztet végzik el, nálunk pedig a PCR teszt kerül 17.000 forintba, aminek az eredményét bármilyen célra elfogadják, és aminek ennyi az önköltségi ára! Ezzel a csúsztatással teljesen hamis képet festve nagyon sok embert megzavarhatnak.

 

A jelenséget nem politikai, hanem erkölcsi alapon közelítem meg. Azt mondom, hogy ez szándékos megtévesztés és ízléstelen hangulatkeltés. Mivel ezen az oldalon nem ez az első ilyen eset, ezúton is felhívom minden ismerősöm figyelmét, hogy kezeljék fenntartással a „Félegyháza rólad szól” közösségi oldal által közölt információkat!

 

Köszönöm, ha megosztják ezt a bejegyzést.

 

Üdvözlettel: Bense Zoltán önkormányzati képviselő, a várost vezető Nemzeti Fórum Frakció vezetője

 

 

 

 

Forrásmegjelölés: Szöveg_Bense Zoltán_https://www.facebook.com/zbense/

Fotó: Félegyháza Rólad Szól

 

Share
comments

Indul a félegyházi Covid szűrőhely

Megjelent: 2020. november 25. szerda
Írta: Bense Zoltán

 

Az alábbiakat Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere osztotta meg közösségi oldalán, majd megjelent a Félegyházi Közlöny online oldalán is.

 

Szerdától indul a félegyházi Covid szűrőhely

 

Kedves Félegyháziak!

 

A szűrőhely létrehozásával azoknak a helybélieknek szeretnénk segíteni, akiknek államilag elismert, gyors COVID-teszt eredményre van szüksége.

 

E célra szerdától, azaz november 25-étől egy szűrőbusz áll rendelkezésre a sportcsarnok főbejáratánál. Ezúton is köszönöm a Szalai Busz Kft. segítségét, amiért e célra egy buszt átalakítottak és térítésmentesen a rendelkezésünkre bocsátottak.

 

A szűréseket dr. Patkós Róbert, az Egészségközpont orvos-igazgatója végzi előzetes telefonos időpont-egyeztetés után. Időpontot kérni a 06-76/784-834-es telefonszámon lehet hétfőn, szerdán és pénteken 8 és 12, kedden és csütörtökön 13 és 17 óra között.

 

Az itt levett mintákat akkreditált laboratóriumban elemzik, az Állami Népegészségügyi Központ által elfogadott eredményt pedig (amit szükség szerint angol, vagy német nyelven is elkészítenek) 48 órán belül garantálják, de a gyakorlat szerint azt már a mintavételt követő napon megkapják az ügyfelek.

 

A PCR tesztelés ára gazdasági társaságoknak az államilag kötelező hatósági ár, ami 19.500 Ft, míg magánszemélyeknek bekerülési költségen végzi el a doktor úr, ami 17.000 Ft.

Kérem osszák meg ezt a bejegyzést, hogy minél többekhez eljuthasson!

Óvjuk meg közösségünket, vigyázzunk egymásra, cselekedjünk felelősségteljesen!

 

Tisztelettel:

Csányi József

polgármester

 

Forrás: https://www.facebook.com/csanyi.polgarmester 

https://felegyhazikozlony.eu/hirek/21705/szerdatol-indul-a-felegyhazi-covid-szurohely

 

 

 

A  cikk megjelenése után 1 óra 45 perc múlva, 2020.november 23. 11:50-kor az alábbi fotó jelent meg a "Félegyháza Rólad szól" nevezetű, magát függetlennek valló, amúgy erősen a baloldalhoz kötődő kamu, legtöbbször álhíreket terjesztő, a közösség elleni uszítást is kimerítő, közösségi portálon.

 

 

 

 

 

Forrás: "Félegyháza Rólad Szól" facebook portál, https://www.facebook.com/felegyhaza/photos/a.473747162733893/3321368711305043

 

 

Share
comments

Kiskunfélegyháza 2. számú választókerület