Világjárás Fábián Tamás képeivel

Megjelent: 2013. november 07. csütörtök Írta: Bense Zoltán

„Fábián Tamás egész élete a szakmája volt, ez volt számára a hobbi és a hivatás is egyben” – fogalmazott dr.Szilassi Péter egyetemi docens a Fábián Tamással a világban című fotókiállítás megnyitóján.

 

 

 

 

„2012 januárja óta már csak a fényképek vannak” – olvasható az egyetemen nyílt fotókiállítás egyik tablóján. Az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke, a Fábián Tamás Ért-Ék Alapítvány és a Magyar Földtani Védegylet által rendezett tárlat egyik célja, hogy ápolja az Etiópiában elhunyt oktató emlékét, és megmutassa a világnak azoknak a szépséges tájait, ahol Fábián Tamás megfordult. Több mint háromszáz alkalommal utazott külföldre, s ötven országban járt, melyekből egy válogatást láthatnak az érdeklődők a Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéken december elsejéig.

„Fábián Tamás egy olyan ember volt, akihez bármikor lehetett fordulni, mindig segített és azon volt, hogy támogassa kollégáit. A szakma volt az élete, a hobbija és a hivatása” – fogalmazott Szilassi Péter egyetemi docens a megnyitón. Hangsúlyozta, kollégája, Fábián Tamás az általa gyűjtött értékeket és tudást mindig átadta, földrajztanárok nemzedékét nevelte fel. „A tanszék bejáratánál van egy kis tábla, amin a jelenléti ív van. Tamás neve ott szerepel rajta, és az van odaírva, hogy ’távol van’. Távol van tőlünk fizikailag, de lélekben itt van velünk. Még mindig várjunk, hogy fel fog tűnni a folyóson, és régi mosolyával ismét találkozhatunk” – tette hozzá Szilassi Péter.

 

Petrovics Kálmán arra hívta fel a figyelmet, hogy Fábián Tamás élete teli volt vidámsággal és örömmel, a megismerés szépségével, továbbá azt jellemezte őt, hogy mindig adott valamit a környezetének. A Fábián Tamás Ért-Ék Alapítvány egyik alapítója elmondta, ezt az üzenetet is szeretnék közvetíteni a rá való emlékezéssel.

Mint ismeretes, 2012 január 17-én Etiópiában, az eritreai határnál, az Erta Ale vulkán közelében életét vesztette két szegedi kutató, Fábián Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék tanszéki munkatársa és Szabad Gábor, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika adjunktusa. A tragédiával végződő, három hetes tanulmányút során a kutatók többek között bejárták az ország világörökségi helyszíneit, megismerték a kultúrák találkozásából fakadó, egyedülálló építészeti stílusokat, kolostorokat és sziklatemplomokat látogattak meg.

 

Varga Anna

Fotó:Gémes Sándor

Share
comments
Találatok: 2738

Kiskunfélegyháza 2. számú választókerület