Hol ér össze ég és föld?

Megjelent: 2013. február 26. kedd

Az utolsó hegycsúcs
színes, feliratos, spanyol dokumentumfilm

 

Két magyarországi védnöke van Az utolsó hegycsúcsnak:

Erdő Péter bíboros úr és Erőss Zsolt, Magyarország vezető expedíciós hegymászója.

Az ő ajánlásukkal megy továbbra is a film!

 

 


Az utolsó hegycsúcs (La última cima) című film egy spanyol katolikus pap, Pablo Domínguez életét mutatja be, aki 2009-ben hegymászóbalesetben halt meg. A filmben megszólalnak családtagjai, barátai, tanárai, tanítványai, akik Pablóval kapcsolatos személyes élményeiket mesélik el, és megtudhatjuk róla, hogy olyan humoros, élettel teli személyiség volt, aki megtalálta a hangot gyerekekkel, fiatalokkal, idősebbekkel, hívőkkel és ateistákkal egyaránt.

Pablo életéről:
Pablo Domínguez Prieto 1966. július 3-án született Madridban. 24 éves korában szentelték pappá.
Teológiából és filozófiából doktori végzettséget szerzett. 7 könyve jelent meg - ezekb?l az utolsó Hasta la cumbre (Egészen a csúcsig) címmel kiadói siker volt Spanyolországban. Több százra rúg cikkeinek száma, több mint 50 konferenciát tartott . Minden 2000 méter feletti spanyol csúcsot meghódított. Eljutott az Alpok 4000 méter feletti csúcsaira is, és Amerikában és Ázsiában még magasabbakra. 2009 februárjában egy lelkigyakorlat megtartása után mászta meg az Ibériai-hegység legmagasabb pontját a Moncayót (2300 m). Családjához telefonon intézett utolsó szavai pár perccel halála előtt ezek voltak: „Felértem a csúcsra!“


A film rövid interjúk formájában felvillantja az utca emberének véleményét is olyan ma divatos előítéletekkel teli témákkal kapcsolatban, mint például a papság, egyház, cölibátus, gazdagság és az imádság.
Az alkotás nem ragad le Pablo személyénél, hanem a szereplők és az ? megnyilatkozásait bemutatva egyfajta képet kapunk arról is, hogy mi a boldogság, lehet-e boldog, aki szenved, van-e teljes élet, mi a halál... És mindezt megragadó képekkel, zenével, spanyolos lendülettel tárják elénk az alkotók.

Idén végre a magyar nézőközönség elé kerülhet magyar felirattal.

Díjak:

- Legjobb dokumentumfilm ("Filmírók köre" - Círculo de Escritores Cinematográficos, Spanyolország)
- Legjobb dokumentumfilm (Mirabile Dictu Nemzetközi Katolikus Filmfesztivál, Vatikán)
- Legjobb film (mozis !Bravo! díj, Spanyolország)
- Legnagyobb társadalmi hatást kiváltó dokumentumfilm (Nemzetközi Filmfesztivál, Castilla La Mancha - Spanyolország)

 

 

A film magyar forgalmazója: Mission is Possible Kft.

A MiP egy 2007-ben alakult, többnyire egyetemista korú fiatalokból álló csoportosulás, melynek célja igényes, értékes módon szórakoztatni, illetve szórakoztatva értéket közvetíteni. Tevékenysége elsősorban a kultúra, a tömegkommunikáció és a szórakoztatás területeire terjed ki.

 

 

 

 

 

 

 

A film fővédnöke:


Dr. Erdő Péter
bíboros, Esztergom-budapesti érsek

Budapesten született 1952. június 25-én. 1970-ben érettségizett a Budapesti Piarista Gimnáziumban. Ugyanebben az évben felvételt nyert az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet növendékei közé, és az Esztergomi Hittudományi Főiskola hallgatója lett. Egy évvel később elöljárói a budapesti Központi Papnevelő Intézetbe küldték, és a Római Katolikus Hittudományi Akadémián folytatta teológiai tanulmányait. Tudományos szakterülete az egyházjog, illetve a középkori kánonjogtörténet és egyháztörténet. Budapesten 1975. június 18-án szentelték pappá. Pupp-i c. püspökké és a Székesfehérvári Egyházmegye segédpüspökévé 1999. november 5-én nevezték ki. Püspökké szentelése Rómában volt 2000. január 6-án. Bíborossá kreálta II. János Pál pápa 2003. október 21-én.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke 2005. szeptember 7-t?l.

 

 

„Minden nemzet, minden nép a gondviselő Isten szeretetétől kísérve alakult ki a történelem folyamán, így nyerte el sajátos arculatát. Ezért van mindegyiküknek pótolhatatlan méltósága, zsenialitása, az élet gondjainak megoldásában senki mással össze nem téveszthető ötletessége és elszántsága, mindegyiküknek Isten akarta hivatása.– Erdő Péter szentbeszédéből Csíksomlyó, 2004. május 29.”

 

Az amerikai Newsweek magazin egy 2009júliusában megjelent cikkében többek között Erdőt is XVI. Benedek pápa egyik lehetséges utódjának tartotta.  2011. szeptemberében ismét őt választották meg az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) elnökévé a következő öt évre. Nyelvismerete latin, német, olasz, francia, spanyol és angol.

XVI. Benedek pápa 2013. februári lemondása után Erdő Péter neve is felmerült a lehetséges utódok között, aki egyébként az egyik legfiatalabb a 117 pápaválasztásra jogosult  80 évnél fiatalabb bíboros között.

 Az olasz Il Foglio napilap „A magyar teológus, Európa evangelizátora” címmel jelentetett meg egy Erdő Péter bíborosról szóló cikket, az esélyes pápajelöltekről szóló sorozatában. Az olasz politikai elit újságjának számító lap XVI. Benedek „természetes utódjának” nevezte Erdő Pétert. Az olasz Il Foglio, Il Messaggero és a Corriere della Sera után a német Die Welt is XVI. Benedek esélyes utódjai között említette a magyar bíborost, esztergom-budapesti érseket.

 

 

 


A film védnöke:
Erőss Zsolt
hegymászó


Erőss Zsolt (Csíkszereda, 1968. március 7.) erdélyi születésű hegymászó, az első magyar állampolgár, aki meghódította az Everestet és aki első magyar állampolgárként mászta meg a Csomolungmát. Eddigi pályafutása során összesen kilenc 8000 méter feletti csúcsot ért el, ezzel hazánk legeredményesebbje. 2010-ben súlyos baleset érte, elvesztette jobb lábát. Protézissel újra járni, majd mászni kezdett. 2011 tavaszán műlábbal jutott fel a 8516 méter magas Lhoce csúcsára. Nős, egy kislány, Gerda és egy kisfiú, Csoma édesapja.

Kitüntetései:
A Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztje (2002)
Gyergyószentmiklós díszpolgára (2008)

 Példamutató sporttevékenysége, a hegymászásban elért kiváló eredményei elismeréseként, a város közművelődésében való rendszeres részvételéért Kiskunfélegyháza Város Elismerő Oklevéllel tüntette ki (2010)

 

„Nem okoltam én sem az Istent, sem a sorsot azért, ami velem történt. Nincs miért okolnom őket. Ez ugyanolyan, mint egy közlekedési baleset. Átmész az utcán és elcsap az autó. Csak egyet kellene arrébb lépned, és megúsznád. Ha előre sejtesz bármit, és teszel érte egy picit, akkor nincs baleset. De nem
sejtjük előre, hogy mi történik…”

 

( Erőss Zsolt ) 

 

 

 

Share
comments
Találatok: 2753

Kiskunfélegyháza 2. számú választókerület