A Rocktár maradna az Öreglaktanyában

Megjelent: 2011. február 24. csütörtök

 

A Rocktár maradna az Öreglaktanyában

 2011. február 24.

Ambrus Róbert

 

Kiskunfélegyháza könnyűzenei, kulturális életében kiemelt helyet foglal el a Rocktár, mégis elképzelhető, hogy költözniük kell az Öreglaktanya épületéből. Az önkormányzattal kötött szerződésük augusztusban lejár, de a Plain-Rock Egyesület további 5 évre szeretné birtokba venni az ingatlant, ami véleményük szerint ideális feltételeket biztosít a koncertek megszervezéséhez.

A Rocktár az elmúlt években országos hírnevet szerzett, a legelismertebb zenekarok látogatnak el hétről hétre Kiskunfélegyházára, az Öreglaktanya épületébe. A Plain-Rock Egyesület hamarosan beadja a képviselő-testületnek a terveket, szeretnének ugyanis további öt évre az Öreglaktanyában maradni, az ingatlan használatáról szóló szerződés azonban lejár augusztusban. Ónodi Árpád, az egyesület vezetője a Kis-kunságnak elmondta, már több mint 2000 aláírást gyűjtöttek, ráadásul a Facebook közösségi oldalon eddig 2500-an biztosították támogatásukról a Rocktárt. Hangsúlyozta, a koncertek szervezése a városnak nem kerül pénzébe, azonban a lehetőségeiket leszűkíti, hogy eddig nem tudtak hosszútávú támogatást szerezni, mert bizonytalan, hogy maradhatnak-e az Öreglaktanyában.

A Plain-Rock Egyesület szerint más helyszín nem jelentene garanciát az eredményes működéshez, ugyanakkor a Kossuth szakiskola a közelmúltban egy pályázat keretében nagyértékű eszközöket nyert, és ezek az eredeti tervek szerint az Öreglaktanyában kaptak volna helyet. Még az előző ciklusban szavazott a kiskunfélegyházi képviselő-testület úgy, hogy mégis maradhat a Rocktár.

Azt viszont még nem lehet tudni, hogy ki használhatja az ingatlant augusztustól. A Rocktár támogatói február 22-én a Móra Ferenc Művelődési Központ kávézójában találkoztak, ahol Ónodi Árpád és a kiskunfélegyházi Blues Klub korábbi vezetője beszélgetett az érdeklődőkkel a könnyűzene kiskunfélegyházi létjogosultságáról. Nagy Zsolt lapunknak elmondta, véleménye szerint nincs ideálisabb hely a Rocktár számára az Öreglaktanyánál.

Dongó József (Fidesz-KDNP) és Bense Zoltán (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő is részt vett a beszélgetésen, mindketten támogatják, hogy maradjon a Rocktár. Bense Zoltán már 2008-ban is segítette a kezdeményezést, mint mondta, az értéket meg kell becsülni, a Rocktár maradása nem lehet pénzkérdés. Dongó József úgy fogalmazott: Képviselőként az a véleményem, hogy egy város vezetésének lehetőségeihez mérten támogatni szükséges a helyi közösségek szerveződését, működését, hiszen a kisközösségeken keresztül lélegzik a város, a nemzet…A város vezetőinek mindig több szempontot, érdeket kell mérlegelni egy-egy kérdés eldöntésekor. Jómagam döntéseim során arra törekszem, hogy az a közéletet, a jót szolgálja, és minél nagyobb körben megelégedést váltson ki.

Nemcsak Fidesz-KDNP-s képviselők szeretnék, hogy a Rocktár folytassa a koncertek szervezését, Ernyes László (MSZP) is „maximálisan” támogatja az egyesület munkáját. Kiemelte: a város szégyene lenne, ha nem segítené őket az önkormányzat, mert dicsőséget hoznak Kiskunfélegyházának.

A Rocktár kulturált szórakozást biztosít, és fontos szerepe van a tehetséggondozásban is – véli Hegyi Viktor. A személyzeti referens kiemelte: a diplomás fiatalok kezdeményezése rövid idő alatt, önerőből országos hírnevet szerzett, amit az előadók és a közönség is elismer. A Rocktárban figyelnek a vendégekre, rendzavarás eddig nem történt, ezért biztonságban érezhetik magukat a fiatalok, akik nemcsak az igényes rockzene, hanem más stílusok, a metal, a jazz, a reggae, a folk, a hip-hop és a blues műfaj legjobbjait is láthatják a színpadon. Hegyi Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy egy nehéz helyzetben lévő városban a civil szféra számára húzó erő lehet egy olyan klub, ami országos szinten is sikereket ér el, ez ugyanis a fiatalabb és az idősebb generációra is hatással van. Emlékeztetett arra, hogy az induláskor három, most pedig már tíz zenekar van a városban, akik még éjszaka is próbalehetőséget kapnak az Öreglaktanyában.

A Rocktár hangmérnöke, Süveges Szilárd úgy véli, hogy közösségépítő szerepe van a koncerteknek, és fontos, hogy a vendégek látványban és zeneileg is minőséget kapjanak.

A zenekarok véleménye megegyezik, örömmel lépnek fel Kiskunfélegyházán. Bíró Zoltán, A Láma Dalai tagja így emlékezett vissza az indulásra: A zenekar 2000 óta létezik. Azelőtt mindig problémát jelentett az, hogy hiába rendelkeztünk egy komplett műsorral, hiába mutattuk be azt az ország különböző klubjaiban, fesztiváljain, itthon nem tudtunk koncertre alkalmas helyen, normális körülmények között fellépni. Folyamatosan kerestük a megfelelő helyszínt, alkudoztunk tulajdonosokkal, lakóközösségekkel, kunyeráltuk a hangcuccot. Valami mindig hiányzott: a tökéletes hely. A hely, ahol nem zavar senkit a hangerő, van megfelelő hangtechnika, képzett és tehetséges hangtechnikus, személyzet, normális büfé. Ahol van igazi backstage a zenésznek és kulturált környezet a közönségnek. A Rocktár ilyen hely! Sőt, ide bátran el lehet hívni a hosszú évek alatt megismert hasonszőrű és ismert zenekarokat, akár Pestről is, és ide befér akár 2-300 ember is, aki kíváncsi ránk. Sok jó koncertet nyomtunk a Rocktárban teltházzal, és felléptünk ugyanitt más népszerű előadókkal együtt is, például a Ladánybene 27-tel. Sokat köszönhetünk a Rocktárnak, az itteni közönségnek, Árpinak és lelkes egyesületének! A Rocktárat mára már a saját helyünknek tekintjük fellépőként és koncertlátogatóként egyaránt!

A Plain-Rock Egyesület együttműködésre törekszik a város más szervezeteivel is. A Kiskunfélegyházi Képző-és Iparművészeti Egyesület 2009-ben rendhagyó kiállítást rendezett az Öreglaktanya épületében, ráadásul Molnár István elnök képei díszítik az épületet. A Wesel Hugo Fotókörnek is teret adott az egyesület. Kiss Czakó Imre, a fotókör vezetője a Kis-kunságnak elmondta, a Móra Ferenc Művelődési Központ felújított szárnyába költöztek, de előtte egy évig az Öreglaktanyában tarthatták összejöveteleiket.

 

 

Share
comments
Találatok: 3296

Kiskunfélegyháza 2. számú választókerület